↧
Jag och färgerna på semester!
↧
Tre steg till att måla äpplen i negativt måleri
Här kommer ytterligare en enkel övning med två tekniker - negativt måleri och "måla i oljefläck" som min gamla franskskolade akvarellärare sa. Börja med att skissa upp några äpplen och måla vått-i-vått i en blandning mellan grönt och gult.
När det torkat ordentligt, måla runt med en svart färgblandning (eller någon annan färg, såklart). Tekniken som kallas "Måla i oljefläck" går ut på att blöta hela pappret och sedan måla med stark färg längst in mot objektet och sedan låta den flyta ut och tunnas ut mer och mer. Teoretiskt går det att få en mer diskret övergång till vitt, men jag tycker det är kul med lite dramatik.... Trixet är att inte låta pappret torka någonstans under processen för då kommer det att bli hårda övergångar och/eller blomningar.
När det torkat igen så är det bara att gå loss med lite försiktiga detaljer, skuggor och några små stänk. Observera hur mycket ljusare färgen blir när den torkat! Ta med andra ord alltid i lite extra!
↧
↧
Snart drar höstens program i gång i Ateljén
Vi börjar med Öppen Ateljé med gratis prova-på akvarellmålning, samtidigt som Yogacentret har Öppet hus den 22-23 augusti.
Vi har även målningar som hänger i lokalerna och kan ses under yogacentrets öppettider, eller enligt önskemål.
Söndagar jämna veckor kl 13-16 kommer vi sedan att ha öppen ateljé (from 6/9) där man är välkommen att måla med oss och låna material till en kostnad av 250 kr. Då ingår 1/2 ark akvarellpapper och lite instruktioner, samt lån av färger och penslar. Läs mer under fliken "kurser".
Vi har även målningar som hänger i lokalerna och kan ses under yogacentrets öppettider, eller enligt önskemål.
Söndagar jämna veckor kl 13-16 kommer vi sedan att ha öppen ateljé (from 6/9) där man är välkommen att måla med oss och låna material till en kostnad av 250 kr. Då ingår 1/2 ark akvarellpapper och lite instruktioner, samt lån av färger och penslar. Läs mer under fliken "kurser".
Välkommen!
↧
Glöm inte Öppet Hus i Ateljén och Yogacentret i morgon!
↧
Övning med lotusblomma i akvarell, tusch och disktrasa (!)
På förra helgens Öppen Ateljé gjorde jag olika yoga-inspirerade motiv i tusch med akvarell och tryck med disktrasor och potatis, till exempel lotusblomman ovan. Här kommer en enkel steg-för-steg-demo på hur det går till.
Börja med att skissa upp motivet ungefär som du vill ha det på pappret. Jag brukar mest göra de stora dragen för att hitta placeringen på pappret och sen gör jag detaljerna direkt i tusch. Måla sedan motivet i vattenfast tusch eller med vattenfast penna. Här har jag använt sepia-tonad "Calligraphy ink" som jag innan testat att den är vattenfast. När det torkat ordentligt, sudda bort skissen under innan du målar.
Blöt hela pappret och måla vått-i-vått med stark färg. Jag har valt Magenta från Lukas, Winsor Orange och Winsor Violet från Winsor&Newton till denna.
Låt det torka ordentligt och måla fyll sedan i blomman med färg om du vill. Jag har målat de olika kronbladen i olika färger (samma tre som ovan) men låtit dem flyta in i varandra lite här och där.
Sista steget är att trycka med urklippta figurer av vanliga wettexdukar mättade med färg (andra disktrasor funkar säkert också.) Här krävs lite träning för att veta hur blöt trasan måste vara för att få lagom mycket färg att släppa. Testa på en provbit först. Ett par små skvätt i orange fick avsluta denna.
↧
↧
Öppen ateljé nu på söndag
På söndag den 6/9 kör vi igång med öppen ateljé på Västerorts Yogacenter - vi kör från 13 och minst till kl 16. Söndagens övning blir denna med fjädrar för att visa olika grundtekniker - för den som inte hellre bara målar fritt såklart. Cecilia kommer också att vara på plats för den som vill prova på skapande i tredimensionella tekniker. Läs mer om hur det fungerar under fliken"kurser".
↧
Litteraturtips
Jag fick en fråga på mail om litteraturtips för nybörjare. Det är ju svårt, naturligtvis. Det finns väldigt många böcker om akvarellmålning, dessvärre ganska många dåliga sådana också. Och sedan är det ju naturligtvis en smaksak - är en ute efter steg-för-steg-övningar i klassisk akvarell eller mer att lära sig teknik, färg och form eller att hitta inspiration? Nedan kommer i alla fall en liten recension av ett antal böcker som jag tycker är ganska bra på olika sätt.
Den här boken, Akvarellmåleri, historia och teknik, av Tulla Grünberger och Anders Wallin, är en bok som har lite av allt. Bra historisk genomgång för den som är intresserad och inspirerande genomgång av färgkompositioner och gestaltning i modern stil - med mycket abstraktioner och lekfullhet. Den har en ganska kort materialgenomgång och beskrivning av några tekniker men den innehåller inte direkt några steg-för-steg-övningar, så den är knappast nog som enda bok för den totala nybörjaren. Men å andra sidan en bra och inspirerande bok för den som vill leka loss lite eller är nyfiken på vad akvarellen kan göra.
Här är tre andra böcker som är roliga på lite olika sätt. Arne Isacssons klassiker "Akvarellteknik"är ganska lik teknikdelen i Wallins bok ovan, och bygger också mycket på färgkomposition och gestaltning i lite liknande stil. Fördelen är att den är lite mer djupgående i teknikbeskrivningarna och färganalyserna, men nackdelen är att den kan kännas lite väl pretentiös för nybörjaren och den är helt baserad på Winsor and Newtons färgskala vilket gör den svår att använda för den som köpt andra färger...
"Paint With the Watercolor Masters"är en bok på engelska som är ganska speciell, men jag tror den kan vara intressant för nybörjaren som söker sin egen stil. Den har en ganska klassisk gedigen teknik- och materialgenomgång och en utförlig historisk genomgång, fast med ett mer internationellt fokus än Wallin och Grünbergers ovan. Sedan följer ett antal steg-för-steg-övningar med inspiration hämtad från olika klassiska akvarellkonstnärer med väldigt olika stil. En "prova-lite-av-varje-bok" kanske den kan kallas.
Den allra bäst boken för riktiga nybörjare, som gillar den mer moderna skandinaviska akvarellstilen, tycker jag nog ändå är "Akvarell" av Johan Ramberg. Den har en bra teknikgenomgång och många enkla övningar med olika grundtekniker och lite experimentellt också. Samt en spännande del om arbetsprocessen. Den boken kan jag verkligen rekommendera till nybörjaren som bara vill köpa en bok.
För den som vill ha ett lite mer heltäckande akvarellbibliotek skulle jag nog rekommendera att köpa "Akvarell", "Akvarellmåleri" och "Paint with the watercolour masters". Sedan kan någon av Arne Isacssons böcker vara en intressant fördjupning för den som vill lotsa sig igenom färgnyansernas riktiga träskmarker! Det finns även en serie böcker av Maria Ginzburg (bland annat) som är steg-för-steg-böcker med mer klassisk stil, fast med "svenska" motiv. Jag tycker inte att de är jätteroliga, men jag vill minnas att de innehåller en hel del bra, konkreta tips för den som vill måla landskap och blommor i mer klassisk stil. Mitt "problem" med den här typen av böcker är att den skriver eleven lite på näsan, typ "så här målar man vatten""så här målar man rosor" osv. Jag tycker att det är bättre att fokusera på teknik och arbetsprocess och sedan testa olika stilar och se vilken som passar en bäst. Men som ett exempel på en typ av stil, i kombination med andra böcker, kan de vara bra för nybörjare ändå.
Ett annat generellt råd är att undvika bokreaböcker i storformat med titlar som "Bästa förlagets stora bok om akvarellmåleri" och liknade. De håller nästan alltid ganska dålig kvalitet, enligt min mening...
En brasklapp slänger jag också in för att jag inte vet om alla ovanstående böcker finns på marknaden längre - det är flera år sedan de gjorde entré i min bokhylla! Men det är ett roligt tema med litteratur, det kan hända att jag kommer med fler boktips framöver!
↧
Höstträd
Det blev lite höstträd i ateljén häromdagen! Det är en variant på den här övningen med träd i skrapteknik, fast i en annan färgskala. Påminner om öppen ateljé på söndag också. Jag kommer att vara på tjänsteresa men Cecilia är på plats och kommer att kunna visa både skulptur och akvarell.
↧
Mina bästa materialtips
Mitt "resekit" med färger, penslar och pennor som alltsammans får plats i pennskrinet |
En av mina allra första poster handlade om materialtips, men det tål att upprepas! Och uppdateras, för den delen. Jag har själv utvecklats mycket sedan dess och har hittat nya, spännande tekniker och prylar. Jag spänner till exempel sällan upp papper längre eftersom jag målar med råa kanter. Och jag köper inte mårdhårspenslar längre sedan jag insåg var de kommer ifrån... :o Men en sak gäller allt jämt - med dålig utrustning är det väldigt svårt att måla riktigt flödig och fin akvarell. Därför har jag sammanfattat de viktigaste materialtipsen i en ny post!
1. Investera i bra prylar. Och hellre lite färre... Ett mediokert papper och studiofärger funkar kanske om en bara vill färglägga en mindre teckning, tex i skissboken eller någon liten landskapsmålning. Men om målet är att måla stort, färgrikt, flödigt och med kontroll över hur färgerna uppför sig så lönar det sig att investera lite.
2. Köp tubfärger. Men det behöver inte vara de allra dyraste! Förr målade jag enbart med Winsor & Newtons konstnärsfärger, men nu målar jag även mycket med Lukas som jag tycker är ett prisvärt alternativ. Huvudsaken är att det är tubfärger av konstnärskvalitet (och inte sådana små kakor från Claes Ohlson....). Jag brukar fylla en gammal målarlåda med tomma halvkoppar med tubfärg för att ta med när jag inte är i ateljén, på så sätt behöver jag aldrig köpa koppar så det lönar sig i längden med tuber. Tänk så här: du kan göra allt som går att göra med koppar med tuber också, men inte tvärtom! Ett alternativ är ju att köpa en låda (eller om du har en) och sedan köpa en tub i taget för att fylla kopparna som tar slut...
Om du lär känna dina färger behöver du inte så många olika. Jag har ungefär 20 som jag använder regelbundet men jag klarar mig ganska långt på hälften också. Jag har tjatat om det här förr, men det tål att sägas igen. Ta kontroll över dina färger, gör färgprover, lär dig hur olika färger blandar sig med varandra, vilka som är kantbitare och vilka som granulerar så blir målandet mycket roligare och du slipper otrevliga överraskningar.
Alla mina färger... tubfärger i en låda där locket också kan användas som palett, och reselåda med halvkoppar som kan fyllas på. |
3. Hitta ditt papper. Det är ganska mycket en smaksak, men pappret är kanske det viktigaste för att få ett bra resultat om du vill jobba med mycket färg och vatten och många lager. En tuschteckning som du lägger en tunn lavering över kan du göra på nästan vilket papper som helst, men ett sämre papper håller inte lika mycket vatten och efter ett par lager laveringar börjar färgen lossna från de undre lagrena och allt blir bara kladdigt. Jag målar numera nästan bara på Saunders Waterford som jag köper i ark. Ett stort akvarellark på 50x70 cm kostar runt 40-50 kr beroende på butik, märke och förpackningsstorlek, men då får en ut ganska många mindre eller en halvstor och ett par mindre akvareller på det. Det finns flera bra märken; Arches, Fabriano, Canson, Bockingford.... Köp gärna ett som är minst 300g/ m2 men det viktigaste för att identifiera ett "riktigt" akvarellpapper är att det är 100% bomull. Min favorit är som sagt Saunders, som är ganska likt Arches, fast lite billigare (och luktar inte lika illa. Som kuriosa kan jag nämna att jag inte kunde måla alls på Arches när jag var gravid för jag höll på att kräkas...)
4. Du behöver inte så många penslar som du tror (men de ska gärna vara stora)
Egentligen behövs kanske bara 3-4 penslar för att kunna måla det mesta, sedan finns det förstås penslar som underlättar för vissa typer av bilder. Minimikitet är
- en stor, platt pensel, en så kallad moddlare, som kan användas för att täcka stora ytor snabbt med färg eller vatten (längst till vänster på den översta bilden)
- en mellanstor rund pensel med bra spets. Om den är tillräckligt bra för att både hålla mycket vatten och kunna få en fin spets så räcker det nästan med en rund pensel. (den andra från vänster på den översta bilden)
- en platt, lite mindre pensel för detaljer som har raka linjer, exempelvis hus och annat (tex som den längst till höger på bilden nedan)
Eventuellt kan en smal pensel med lång spets också vara bra - med en sådan kan långa, tunna linjer, exempelvis i gräs eller trädkronor, dras (se den tredje penseln från vänster på bilden överst). När jag målar riktigt stort gillar jag att ha några större penslar också, som den runda längst till vänster på bilden nedan och den stora platta gethårspenseln i mitten nedan.
4. Du behöver inte så många penslar som du tror (men de ska gärna vara stora)
Egentligen behövs kanske bara 3-4 penslar för att kunna måla det mesta, sedan finns det förstås penslar som underlättar för vissa typer av bilder. Minimikitet är
- en stor, platt pensel, en så kallad moddlare, som kan användas för att täcka stora ytor snabbt med färg eller vatten (längst till vänster på den översta bilden)
- en mellanstor rund pensel med bra spets. Om den är tillräckligt bra för att både hålla mycket vatten och kunna få en fin spets så räcker det nästan med en rund pensel. (den andra från vänster på den översta bilden)
- en platt, lite mindre pensel för detaljer som har raka linjer, exempelvis hus och annat (tex som den längst till höger på bilden nedan)
Eventuellt kan en smal pensel med lång spets också vara bra - med en sådan kan långa, tunna linjer, exempelvis i gräs eller trädkronor, dras (se den tredje penseln från vänster på bilden överst). När jag målar riktigt stort gillar jag att ha några större penslar också, som den runda längst till vänster på bilden nedan och den stora platta gethårspenseln i mitten nedan.
Paletter och penslar jag använder i ateljén |
↧
↧
Öppen ateljé på söndag!
↧
Höstlov i ateljén
Vi tar höstlov, så ingen öppen ateljé på söndag!
Hoppas ni får en happy halloween!
Kolla gärna in SMERGYs tips på en energismart Halloween om ni har andra planer än att sitta och måla :)
↧
Välkommen tillbaka!
VÄLKOMMEN TILLBAKA!
![]() |
Ateljén uppbyggd på verandan hemma! |
En nyckel till att verkligen komma igång är att göra det lätt för sig. Jag funderade på var jag egentligen helst ville sitta och måla, och svaret var "Vardagsrummet". Problemet är ju att det är svårt att få övriga familjens acceptans för att bygga om vardagsrummet till en ateljé.
Då fick jag idén att skapa en "portabel ateljé" som är lätt att packa undan när gäster kommer och lätt att flytta runt. Lösningen blev en liten rullvagn från IKEA som är lastad med det som är nödvändigt för att måla. Sedan har jag frigjort några hyllor i ett förråd till extra material och papper som jag kan fylla på med vid behov. Faktum är att det funkar ganska bra - jag kan sitta i vardagsrummet, rulla in vagnen i köket, och tom flytta ut den på verandan vid fint väder.
![]() |
Den "portabla ateljén" |
↧
Glad midsommar!
Jag hade stora planer på en midsommar-tutorial, men när jag satt ute för att skissa blev jag helt uppäten av knott, så det blev bara en väldigt Quick and Dirty skiss i tusch och akvarell...
Men jag har gått i gång på lupiner så det blir kanske mer av den varan snart!
↧
↧
Rhododendronknopp - steg för steg
![]() |
Knoppen, slutresultat |
Jag blev så inspirerad av Rhododendronknoppar senast så jag bestämde mig för att göra en klassisk liten studie i en blandning mellan negativt och "vanligt" måleri. Om ni tittar på bilden ser ni att de övre bladen är målade mörkare på en ljus bakgrund medan de undre bladen är frammålade ljusare ur en mörk bakgrund. Här visar jag steg-för-steg hur det gått till med ganska få lager att förhålla sig till.
Första lagret så målade jag det gröna på knoppen och det ljusaste i omgivningen (det som senare blir bladnervernas färg). Normalt brukar jag börja med att blöta allt och måla vått-i-vått. Nu är ju gult och lila komplementfärger så om man vill ha en riktigt klar lila så går det inte att göra så, utan jag fick spara ut det som skulle bli lila. Den grå-gröna färgen i knoppen är blandad på pappret för att ge en lite naturlig variation. Jag har blandat en ganska klar grön med en gul färg och lite lila som droppar i för att ge en grå-grön färg.
Lager två består av att jag målat en mörkare grön överallt utom där bladnerverna ska vara, så att de kommer fram genom "negativt måleri". Jag har även målat de lila blommorna med en blandning av Winsor Violet och Magenta, som blandas på pappret.
I steg tre kommer lite skuggor på mellan blad och knoppar i blomman, skuggningarna är gjorda med Winsor Violet och French Ultramarine. I bladverket börjar jag lägga mellanrum mellan de nedre bladen och målar på de övre mot bakgrunden. I det här läget flyter "övergången" ihop lite, vilket är meningen.
Sedan i de sista lagren målar jag fram övergången mellan de övre bladen med skuggor samtidigt som jag fortsätter att "fylla på" mellanrummen i det nedre bladverket med mörkare och mörkare färg så att det bildas ett djup och en illusion av att bladverket fortsätter under blomman.
↧
Att komma igång och måla...
...är inte alltid lätt!
Inte för mig heller, som ni märker :)
Men ett bra tips är att försöka göra något varje dag. Kanske inte tänka att det behöver bli ett fantastiskt konstverk, eller ens en färdig akvarell. Men i alla fall en skiss på lunchen, eller att jobba tio minuter på ett pågående projekt. Det finns en hel community på nätet som kallas Every Day Matters, jag rekommenderar att googla det om ni vill ha inspiration. Där kan man också få en lista med objekt att ta sig an varje vecka om inspirationen tryter.
Själv har jag börjat en Internet-kurs i "Urban Sketching" hos Sketch Book Skool (ja, de stavar så) tillsammans med en kompis för att få lite inspiration att skissa byggnader och stadsmiljöer (och människor!). Ärligt talat så är det inte världens bästa kurs, hittills, men det är ändå värdefullt att få en spark i baken för att komma igång. Jag har satt ihop ett nytt litet "skisskit" också (se bilden), som består av ett minikit färger och pennor samt en liten skissbok (Moleskin Art+) som tål någon lätt lavering, men som inte är en akvarellbok egentligen. Poängen är att det alltid går att bära med sig, och att det "enklare" pappret dels tvingar mig att jobba lite annorlunda och dels gör det lättare att "våga" göra lite enklare skisser som kanske inte blir så jättesnygga. Det känns inte lika illa att "förstöra" ett papper om det är 90 i boken....
Inte för mig heller, som ni märker :)
Men ett bra tips är att försöka göra något varje dag. Kanske inte tänka att det behöver bli ett fantastiskt konstverk, eller ens en färdig akvarell. Men i alla fall en skiss på lunchen, eller att jobba tio minuter på ett pågående projekt. Det finns en hel community på nätet som kallas Every Day Matters, jag rekommenderar att googla det om ni vill ha inspiration. Där kan man också få en lista med objekt att ta sig an varje vecka om inspirationen tryter.
Själv har jag börjat en Internet-kurs i "Urban Sketching" hos Sketch Book Skool (ja, de stavar så) tillsammans med en kompis för att få lite inspiration att skissa byggnader och stadsmiljöer (och människor!). Ärligt talat så är det inte världens bästa kurs, hittills, men det är ändå värdefullt att få en spark i baken för att komma igång. Jag har satt ihop ett nytt litet "skisskit" också (se bilden), som består av ett minikit färger och pennor samt en liten skissbok (Moleskin Art+) som tål någon lätt lavering, men som inte är en akvarellbok egentligen. Poängen är att det alltid går att bära med sig, och att det "enklare" pappret dels tvingar mig att jobba lite annorlunda och dels gör det lättare att "våga" göra lite enklare skisser som kanske inte blir så jättesnygga. Det känns inte lika illa att "förstöra" ett papper om det är 90 i boken....
↧
Ett uppslag ur skissboken
![]() |
Akvarell, penna och bläck i Moleskin Watercolor Journal (det stora formatet) |
Jag ställde en fråga i min onlinekurs - hur ska man lösa problemet med att bli "överväldigad" av alla intryck när man har ont om tid? Om jag tex har med mig skissboken på en resa eller kanske bara för att hinna göra en snabb skiss på lunchen i stan så blir jag ofta paralyserad av alla intryck. Det är ju så mycket som är inspirerande? Var ska jag börja? Vilken vy ska jag göra? Och så slutar det med att jag försöker göra en panoramavy över hela staden trots att jag bara har 20 minuter... och det blir ju sällan bra. Eller så kommer jag inte loss alls för jag inte kan bestämma mig.
Tipsen jag fick var:
1) utveckla tekniker för att göra "snabba skisser"
2) arbeta i mindre format för att minska på detaljerna
3) göra smårutor, som i en serietidning
4) inte oroa mig så mycket för resultatet - man minns ändå bättre om ett försök har gjorts på att skissa än om man inte gjorde något alls. Även om det inte blir den bästa teckningen i boken.
Här ovan försökte jag mig på en kombination av 1-3 ovan... Några detaljer med pennan, och resten i ganska odetaljerad akvarell (till höger) ger en snabb teknik för att fånga en scen. Till vänster gjorde jag tre rutor som var och en fångade en liten del av scenen med bastun på klippan: utsikten över havet, utsikten från fönstret i bastun, och en liten skiss av själva bastun.
Jag tycker också det blev ganska bra att variera en större vy med några detaljer i mindre format. Detta är nog en teknik som jag kommer att jobba vidare med...
↧
Test av skissböcker
För att göra det enklare och tillgängligare att hålla kreativiteten vid liv så försöker jag som bekant hålla en eller flera skissböcker igång samtidigt. Gärna en som man alltid kan ta med, för snabba skisser på tunnelbanan, och en lite större för lite mer planerade utflykter med färglådan. Ett problem är dock att hitta en bra skissbok med ett bra papper. Om man tittar på vad andra "Urban Sketchers", som tex Liz Steel, använder så verkar Stillman & Birn Alpha vara en bra bok som klarar både att rita i och att lägga någon lavering med vattenfärgen. Dock finns inte de att få tag på i Sverige och jag skulle gärna hitta något mer tillgängligt, även om jag är sugen på att testa den också om tillfälle ges.
Det finns några fabrikat av "watercolor sketchbooks" på marknaden, men ett problem med dessa är att de inte är så sköna att rita i pga att pappret har gräng. De är också ganska dyra och har få blad, vilket kan ge lite "prestationsångest" om man bara vill göra lite doodles på tunnelbanan. Skissböckerna å andra sidan tål sällan att lägga någon större mängd färg i, men det finns några alternativ som jag testat:
Hahnemühle Travel Journal, Canson Artbook 180 och Moleskin Art Plus Sketchbook.
De har alla ungefär samma format, A5 eller 13x21 cm porträttformat, vilket jag tycker är en lagom storlek för att stoppa i väskan, men ändå kunna göra en lite större skiss i. Egentligen är ingen av dessa avsedd att måla akvarell i, så detta är inte någon recension av skissböckerna som sådana, utan mer en analys av vad det går att "tvinga dem" att göra.
Canson Artbook 180 grader kostar ca 145 kr och finns på tex IB Wahlström . Den har ett papper som väger 96g/m2 och öppnas helt platt, vilket är en stor fördel. Den är också skön att rita i. Den funkar dock inte så bra som skissbok för mig; dels är pappret så tunt att det syns igenom tydligt på baksidan om man ritar med bläck, vilket ju gör att bara ena sidan kan användas. Dessutom håller den ingen färg alls, den klarar inte att lägga två lager akvarell, utan då smetar man bort det första lagret istället...
Hahnemühle travel journal kostar 148 kr, även den inköpt på IB Wahlström. Den har ett papper som väger 140g/m2, vilket är en bättre tjocklek. Linjerna syns inte igenom på baksidan (se vänstra pappret, där är det ritat med bläck/tusch på andra sidan). Det har också lite gräng vilket gör det skönt att rita på med exv blyerts och akvarellpenna. Dock har det en tendens till att färgen "blöder ut" från linjerna när man ritar med tusch, vilket inte är så kul. Det håller färgen bättre än Canson, men blir gärna lite flammigt.
Moleskin Art Plus Carnet de Croquis Sketchbook kostar 182 kr på tex AdLibris. Den har papper som väger 165 g/m2 och det är en bra tjocklek tycker jag. Den funkar också helt ok att lägga ett par laveringar akvarell i, även om det inte är någon regelrätt akvarellbok. Linjerna blöder inte ut heller, vilket definitivt gör detta till den bästa skissboken hittills av de lite "enklare" böckerna, som finns på svenska marknaden. Enda nackdelen är att pappret är väldigt slätt, vilket gör att det inte är lika skönt att rita med blyerts på. För tusch funkar det däremot utmärkt!
Det finns också några renodlade "akvarellböcker" på marknaden. Jag brukar använda Moleskin Watercolor Journal, men jag är inte jättenöjd med pappret i den, så jag ska testa lite alternativ inom kort. Återkommer med en rapport sedan, naturligtvis!
↧
↧
Köpa akvarellfärger - nybörjartips för ett bra budgetset
![]() |
Färgtester i min skissbok.... |
Jag var i en av Sthlms större butiker för konstnärsmaterial och botaniserade lite häromdagen, när jag inte kunde låta bli att höra en expedit ge råd till en nybörjare som varit på kurs och ville köpa akvarellfärger & c/o. Han fick nog tyvärr de råd som de flesta nybörjare får, men som enligt min mening är ganska dåliga... vad det beror på? Vet icke - säkert en kombination av gammal hävd och tradition, lite ogenomtänkta kompromisser mellan kvalitet och pris samt okunskap i butiken, kanske?
Mycket beror ju naturligtvis på hur man målar, och vad man målar. Men generellt tycker jag rekommendationerna går allt för mycket mot FÖR dåliga färger och papper i kombination med för dyra penslar! Här kommer en summering av mina tankar, följt av mina - givetvis mycket bättre - rekommendationer ;)
1) Färgkvalitet. Alla vet att kvalitet på färg är viktigt, och alla "vet" att Winsor&Newton är bäst. Men att hosta upp ett par tusenlappar för en komplett palett av W&N konstnärsfärger blir lite magstarkt för en nybörjare (eller mer avancerad också, för den delen). Alltså rekommenderar man W&N Cotman, gärna deras "Blue Box". Problemet blir att man köper studiofärger (alltså, typ barnfärger) men från ett "lyxmärke" vilket gör att man får betala orimligt mycket för ganska kass kvalitet. Sorry, jag gillar W&N konstnärsfärger, men det är INTE samma sak att köpa Cotman. Köp hellre konstnärskvalitet (artist quality, INTE studio quality) av ett billigare märke än leksaksfärger, som varken är ljusäkta eller lika pigmentstarka, av ett dyrt. Bra lågbudgetalternativ är de ryska färgerna "White Nights" (kostar ca 25 kr/ helkopp, eller kan man hitta en hel låda för 150 spänn) eller LUKAS, som är ett "mellanalternativ" (för ca 40 kr/helkopp) som jag själv gärna använder. (Se längre ner i inlägget för mer specifika rekommendationer)
2) Färgval. Här kommer nog gammal hävd in, med lite fördomar om vad man målar när man målar akvarell. Men vill du måla annat än fransk landsbygd skulle jag hävda att det färgval som följer med "standardlådan"är lite olyckligt. För det första är 12 färger ofta lite väl mycket att förhålla sig till som nybörjare. Hellre nio som man känner väl. Man klarar sig på tre, om man väljer grundfärgerna, men då blir det kanske väl mycket färgblandning... Dock tycker jag att några "standard"färger är direkt hopplösa (fast jag vet att meningarna skiljer sig här..). Tex kadmiumfärger och gulockra. De förstnämnda är giftiga, vilket är onödigt nuförtiden när det finns bra alternativ! Båda är också direkt hopplösa att blanda färg med eftersom de inte är helt transparenta och resultatet därför snarare blir geggigt än glänsande. Att de följer med är nog lite tradition - de var säkert de bästa valen förr i tiden innan syntetiska färger blev bättre, samt att de är väldigt pigmentstarka (men det finns alternativ där med). Se nedan för mina rekommendationer.
3) Penslar. Nybörjaren jag såg blev rekommenderad att köpa en svindyr mårdhårspensel, men då av en mindre storlek eftersom de större var ännu svindyrare. Jag tycker mårdhår är totalt onödigt. Det går att köpa jättebra penslar utan att bli utfattig (och dessutom att en stackars mård måste dö för saken). Det finns jättebra "imitation" i syntet som kallas Kolinex och som jag tycker funkar kanon. (Om inte djuren är ett hinder är i alla fall ekorre eller blandpenslar billigare och fullt lika bra!) Till historien hör att jag faktiskt äger en svindyr W&N No 7 series pensel (En riktig "Pensel-Rolls Roys") som jag fick i present en gång. Fantastisk pensel! Kostade säkert 800 kr. Men, när texten försvunnit på handtaget efter ca ett halvår kunde jag inte skilja den från mina kolinexpenslar längre. Jag vet helt ärligt inte längre vilken som är den äkta. Och det säger väl något om kopiornas kvalitet....
Angående storlek så köp hellre få penslar, men av ok kvalitet så du kan köpa en större som fortfarande har en bra spets. Blir penseln för liten håller den inte vatten tillräckligt bra. Till mitt "nybörjarkit" ovan har jag valt ut en halvrund och en lång platt (se bild). med den platta kan man göra de "fyrkantiga" strecken längst ned på sidan. Med den halvrunda kan man göra allt i från de tjocka, till de riktigt tunna strecken högst upp på sidan, beroende på vinkel. En stor, platt pensel (moddlare) för att blöta papper och måla stora ytor är också bra. Tex den på bilden i gethår, eller en syntetisk. De behöver inte alls vara dyra... Dessa tre tycker jag räcker gott att börja med! Vill man måla riktigt stora akvareller så kan man satsa på en mellanstor platt plus en större rund pensel också. Vill man måla jättefina detaljer kan en mindre rund vara bra.
4) Papper. Här är det mycket en smaksak. Men köp gärna några lösa ark av tex Saunders Waterford 300 gr fin gräng, ett prisvärt, neutralt och väldigt bra papper. Då kan man riva bitar och testa ett "riktigt" akvarellpapper utan att det blir allt för dyrt. Tänk på att det går att vända på det och måla på andra sidan om man är missnöjd... Sedan kan man komplettera med ett billigare papper för att "leka" lite utan stress. Men då behöver det heller inte vara 300 gr. Det finns många ganska dåliga mellandyra papper, tyvärr... Och pappret är viktigt! Bra budgetalternativ är Boesners Le Grand Bloq, eller Dekorima med en målarlåda på framsidan. Men man ska komma ihåg att dessa inte klarar lika många lager färg så det beror på hur man vill måla.
Mina färgrekommendationer:
Jag tycker man klarar sig bra med nio färger. De ovanstående är från Lukas, och kostar ca 40 kr st i helkopp och 70 kr st i tub. Tuber är det mest ekonomiska på sikt, för man kan fylla kopparna många gånger med innehållet i en tub... En lösning är att köpa koppar, och vart efter de tar slut köpa enstaka tubfärger och fylla på med. För att minska priset kan man strunta i att köpa en "riktig" akvarellåda och fylla tomma koppar med färg. När de torkat till lite kan de klistras in med kludd eller smältlim i valfri (metall)låda. Ovan har jag gjort två olika set - ett med helkoppar (och några halv) i ett gammalt pennskrin. Även de två penslarna får plats... Ett mini-set är halvkoppar inklistrade i en liten plastlåda som alltid går att ha i handväskan tillsammans med en resepensel för nödfall. Detta tycker jag funkar kanon! Det bästa är dock om lådan har ett vitt lock som man kan blanda färg i. För hemmabruk spelar det dock mindre roll, då kan man blanda på en gammal tallrik eller liknande. Har man inga tomma koppar (går ibland att köpa löst i konstnärshandeln) men ändå vill köpa tubfärg, kan man fylla en gammal låda med barnfärger eller en tom akvarell-plastlåda. De nio färgerna som jag rekommenderar är sammansatta så att man kan blanda alla andra färger från max två av dem tillsammans. Det är också några färger med som kan vara svåra att få till exakt, tex orange (som ju teoretiskt går att blanda av magenta och citrongul) och ultramarin. I många nybörjarlådor är det en mer dämpad grön. Men jag tycker sällan det blir bra att måla grönska direkt från lådan ändå, det behövs variation i färgen för att det ska se naturligt ut. Och det är lättare att "skita" ned färger än att mixa rena färger, därav de lite "illiga" färgvalen i lådan. Att det inte finns någon röd kanske många undrar över? Men jag använder personligen sällan stora mängder "julröd" färg och även om man målar röda blommor tex ser det ofta onaturligt ut att köra rött rakt ur boxen. Det är superlätt att blanda magenta med en liten "dutt" orange och få valfri röd nyans. Återgivningen är lite sådär på bilden, men alla färgerna är från Lukas och heter i ordning:
1) Citrongul (grundfärg)
2) Orange
3) Magenta (grundfärg)
4) Cyan (grundfärg)
5) Ultramarin (mörk)
6) Indigo
7) Van Dyke-brun
8) Rå Sienna
9) Cinnobergrön
Här är några exempel på färgblandningar med två av dessa färger för att få alla andra "vanliga" i lådan:
Olika nyanser av röd: blanda magenta och orange i valfri mängd
Lila: ultramarin plus magenta i olika mängder ger allt ifrån blålila till rödlila
Olika gula nyanser: citrongul plus orange i olika mängder
Olika gräs/olivgröna: Cinnobergrön med en dutt av nästan vilken annan färg som helst - tex Rå sienna eller orange
En riktigt mörk, nästan svart färg: blanda indigo och Van Dyke-brun
Turkosa och mörkgröna färger: Olika mängder Cyan och Cinnobergrön (citrongul och Cyan går också bra)
En "tegelfärg" (Typ Bränd sienna) får man genom att blanda brun med orange
Olika gråa nyanser får man av alla komplementfärger, tex blå och brun/orange, eller röd och grön. Min favorit är att blanda Ultramarin med någon brun, tex Van Dyke-brun.
När man behärskar grundfärgerna kan man komplettera med tex några av dessa, beroende på tycke och smak. Även om alla nyanser går att blanda med grundlådan kan det vara praktiskt att slippa i bland. Dessutom finns det andra effekter än färgnyans att ta hänsyn till, tex om färgerna är granulerande (blir "gryniga" när de torkar) eller lite opaka (vilket inte blir så bra att blanda/lasera med, men kan ge coola effekter om man vill "dutta på" lite färg för att pigga upp en lite trist målning).
Kobolt turkos (lite opak färg som jag gillar)
Bränd sienna (också bra att blanda grå med, samt bra för tex tegelhus)
Neutral tint (en ganska neutral grå färg)
Potters Pink (denna dock från Winsor&Newton, Lukas har den tyvärr inte) som granulerar och är väldigt bra för att blanda med andra färger för att få dem också att granulera.
Äkta rosa (neutral, ganska illig rosa färg från Lukas)
Dioxazine Violet (väldigt pigmentstark lila färg)
Några andra som jag använder ibland från olika märken är tex New Gamboge (varm, gul färg). Neapelgul (en lite opak gul som passar till solnedgångar) och Perylene Green (en svart-grön färg som kan vara rolig) och Phtalo turkos (som besparar en mödan att blanda turkos om man använder det mycket...)
↧
DIY akvarellåda med färgpaletter
Det var några som blev nyfikna på detta med att göra egna färgpaletter. Och jag tänkte därför visa upp några som jag har gjort och vilka färger jag har i. Ofta har jag med mig en eller max två av dessa om jag skissar/målar ute någonstans eller om jag sitter hemma och jobbar i skissboken eller på någon liten akvarell. Om jag målar på större arbeten brukar jag använda våt tubfärg i stora palettkoppar eller en stor tallrik att blanda färg på. Men Längst till höger har jag en "riktig" akvarellåda. Jag har dock tagit bort metallskenorna som ska hålla färgerna på plats, eftersom de mest var i vägen. Istället har jag limmat fast med med superlim. Nu kan jag få in tre rader istället för två... Färgvalen syns nedan. Den långa plåtlådan är ett av barnens pennskrin, där har jag kluddat fast helkoppar och halvkoppar så att jag maxar utrymmet men ändå får in två (avhuggna) penslar. Den översta vänstra är en liten plastask där jag också kluddat fast nio koppar. Den runda är en färdig "pillerburk" med tre fack som jag köpt för 25 spänn på In&Finn. I den har jag duttat ut två färger i varje fack, så det blir en blandning i mitten, men man kan fortfarande ta "ren" färg från kanterna. På så sätt blir det många färgval på minimal yta. Någon jag sett har klistrat kardborreband på en liknande så att den går att spänna runt armen som en klocka när man är ute på stan och skissar. Smart!
De färgval jag har i paletterna (uppifrån och från höger) är (om märket spelar mindre roll har jag inte skrivit något, annars står W&N för Winsor &Newton och L för Lukas)
1) "Plastlådan"
Indigo (W&N)
Phtalo Turquoise
French Ultramarin
---
Neutral Tint (L)
Permanent Rose (W&N)
Burnt Sienna
---
Olive Green
Lemon Yellow/Winsor Lemon
Raw Sienna (W&N)
2) "Pillerburken"
Raw Sienna och Magenta
Burnt Sienna och French Ultramarin
Lemon Yellow och Cyan
3) "Akvarellådan"
Naples Yellow
Auereolin
New Gamboge
Orange
Raw Sienna W&N
Raw Sienna L
Burnt Sienna
--
Neutral Tint (L)
Cobalt Turquoise (L)
Phtalo Turquoise
Cyan
French Ultramarine
Indigo (L)
Van Dyke Brown
---
Perylene Green (W&N)
Emerald Green
Cinnober Green
Dioxazine Violet /Winsor Violet
Magenta
Echt Rosa (L)
Potters Pink (W&N)
4 "Pennskrinet"
Indigo (W&N) + New Gamboge
New Gamboge + Lemon Yellow
Raw Sienna L
Burnt Sienna
Van Dyke Brown
Indigo (L)
Cobalt Turquoise (L)
Cinnober Green
--
Färdig mix av French Ultramarin + Bunt Sienna + Winsor Violet
French Ultramarin
Cyan
Dioxazine Violet /Winsor Violet
Permanent Rose (W&N)
Orange
Potters Pink (W&N)
Jag tycker de "färdiga" mixerna av grå och grön i helkopparna är väldigt praktiska. Det handlar alltså om att redan blanda de färger man brukar använda för att blanda grön/grå/... med i koppen, men inte röra om så noggrant. Då får man en naturlig variation utan att behöva blanda hela tiden när man är ute på språng. Funkar såklart bara om man använder tuber för att fylla upp sina tomma koppar med, dock...
Om ni undrar över att det tex finns med både Lukas och W&N av vissa färger på olika ställen i lådorna (tex Raw Sienna och Indigo) så beror det på att dessa färger skiljer sig åt en hel del mellan märkena, men att jag tycker att båda har sin plats. W&N Indigo drar tex åt grönt, vilket funkar kanon för att blanda med gult och få naturlig grönska, däremot inte så snyggt i tex natthimmel eller på sten, då funkar Lukas bättre som är en snygg grå-blå i sin renaste form. Lika så Neutral tint - där drar W&N åt det blåa hållet istället (men den är rätt trist tycker jag, använder den sällan) medan Lukas är mer neutralgrå, med en liten touch av lila i botten. Raw Sienna åter, där är W&N mer gul, medan Lukas Raw Sienna har nästan samma färg som W&N Raw umbra, men utan att den granulerar. Den gillar jag verkligen till sand, hudfärg osv där det kan vara lätt att W&N drar över åt att bli för gul.
Nåja, det är detaljer. Man klarar sig naturligtvis bra med att mixa sin egen exakta nyans också, men vissa färger blir man bara lite extra förtjust i. Och särskilt när man skissar ute på stan är det praktiskt att bara kunna blaska ett lager färg rakt ur lådan utan att riskera att det blir heltokigt.
↧
Enkla rosor i akvarell - demonstration
Jag har inte varit så närvarande på bloggen, ledsen för det! Men jag har postat mycket på Instagram, som ni som följer mig vet! (annars, gör gärna det på @anna_wolf_art så blir jag glad!) Bland annat så postade jag en time-lapse video när jag målar rosor. Det är tydligen senaste trenden, så jag vill ju inte vara sämre. Time-lapse alltså, inte rosor kanske.... Nu har jag pillat ihop en lite längre version, med text på svenska som en liten demo/instruktion. Vad tycker ni? Är det roligare/lättare/bättre att följa än de fotade steg-för-steg-övningarna?
Färgerna jag använt till rosorna är Magenta, Echt Rosa och Dioxaxin Violet från Lukas. Den gröna färgen är någon slags oklar blandning som jag hittade i en palett :)
Färgerna jag använt till rosorna är Magenta, Echt Rosa och Dioxaxin Violet från Lukas. Den gröna färgen är någon slags oklar blandning som jag hittade i en palett :)
↧